Meerderheid Tweede Kamer tegen gaswinning bij Terschelling

Door gasTvrij Tersch... op di, 27/10/2015 - 20:11

Vandaag stemde de Tweede Kamer over een motie tegen gaswinning bij Terschelling. Die motie is gezamenlijk ingediend door PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie. Met het aannemen van de motie is duidelijk dat de Tweede Kamer de ongerustheid van eilandbewoners, natuurliefhebbers, lokale bestuurders en de provincie Fryslân serieus neemt.

De vereniging gasTvrij Terschelling is heel blij met dit resultaat en dankt alle voorstemmende partijen voor hun inzet. “Dit is een grote stap op weg naar afstel van de plannen om hier naar gas te gaan boren”, aldus woordvoerster Annet van Essen van de vereniging. “Natuurlijk kan minister Kamp de motie naast zich neerleggen maar dit is wel een heel krachtig signaal dat Nederland geen gasindustrie wil in dit kwetsbare Waddengebied”.
Ook de Waddenvereniging is verheugd over de stemming. Directeur Arjan Berkhuysen: “Dit laat zien dat de Tweede Kamer het Waddengebied serieus neemt en dat je verschil kan maken als je samen dat geluid laat horen. Dat zal vast niet de laatste keer zijn”.
Het wachten is nu op de reactie van minister Kamp. Eerder liet hij de Tweede Kamer al weten deze motie te ontraden.

GasTvrij Terschelling en de Waddenvereniging blijven alert.  “De minister zal binnenkort de nieuwe Mijnbouwwet voorleggen aan de Tweede Kamer. Wij zullen ook daar onze zienswijze op indienen, zodat in de wet verankerd wordt dat mijnbouw niet mogelijk is in natuurgebieden zoals het Waddengebied” aldus Annet van Essen. “Want het blijft natuurlijk een raar verhaal dat je bij zo’n uniek werelderfgoed naar gas zou mogen boren”. Op meerdere plekken in het Waddengebied, zoals op Schiermonnikoog, wordt gevreesd voor mijnbouwactiviteiten.

De vereniging gasTvrij Terschelling gaat dit jaar nog een keer naar Den Haag om de Kamer een cadeautje aan te bieden. “Vele vrijwilligers hebben uren gestoken om handtekeningen te verzamelen voor onze petitie. Het resultaat is meer dan 63.000 handtekeningen. Die gaan we met een grote strik aanbieden aan de Kamer”.